Το κοινό όραμα Μπάγερν - Γκουαρδιόλα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή!!


Όλοι μας το περασμένο χειμώνα όταν και μάθαμε πως η Μπάγερν θα καθοδηγείται από το καλοκαίρι υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, απορήσαμε και απόλυτα δικαιολογημένα, καθώς δεν βρίσκαμε λόγο απομάκρυνσης του Γιούπ Χάινκες, του απόλυτα πετυχημένου Γερμανού τεχνικού, που εν τέλει κατέκτησε και το Champions League μήνες αργότερα. Σήμερα, μέσα Οκτώβρη, κοιτώντας την θεαματική αλλαγή της Μπάγερν από την αρχή της σεζόν, καταλαβαίνουμε το όραμα των διοικούντων των Γερμανών για την πρόσληψη Γκουαρδιόλα, αλλά και την απόλυτη χημεία αυτού με το αντίστοιχο όραμα του Ισπανού τεχνικού.

Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε σήμερα, πως η Μπάγερν που απόλαυσαν με την Βικτόρια Πλζέν αλλά και η Μπάγερν που έφυγε νικήτρια από το Μάντσεστερ απέναντι στη Σίτι, έχει βλέψεις για τρίτη συνεχόμενη παρουσία στο τελικό του Champions League. Η άποψη αυτή, μπορεί να είναι αρκετά νωρίς για να υποστηριχθεί, όμως έχει μια πολύ μεγάλη βάση στην οποία στηρίζεται. Δεν είναι μόνο τα 5 γκολ που μπορεί να βάλουν με ευκολία οι Βαυαροί σε ένα παιχνίδι, ούτε τα ζογκλερικά του Ριμπερί που βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση. Είναι κάτι πιο βαθύ, που σιγά σιγά, παιχνίδι με παιχνίδι εμφανίζεται και γίνεται αντιληπτό από όλους. Μια συνταγή απόλυτης επιτυχίας που είχαν από τη περασμένη χρονιά οι διοικούντες της Μπάγερν όταν και αποφάσισαν να πάρουν τον Πεπ.


Το κοινό όραμα. 

Τα χρόνια που έπαιξε τη λεγόμενη κατά κοινή ομολογία «μπαλάρα» η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, ο Ισπανός τεχνικός πέρα από το γνωστό και ολίγον κουραστικό τίκι τάκα, ήθελε και κατάφερε να παρουσιάσει σε πολλούς πως έχει μια διαφορετική οπτική γωνία για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ένα μοντέλο ποδοσφαίρου που αποτελεί το όραμα του και θεωρεί ιδανικό να εφαρμόζεται στις ομάδες που καλείται να κοουτσάρει. Αυτό δεν είναι μόνο το τίκι τάκα και οι συνεχόμενες πάσες. Το όραμα του Πεπ είναι να προσφέρει ψυχαγωγία, θέαμα μαζί με αποτέλεσμα και σωστό ποδόσφαιρο, πράγμα που είχε ανάγκη η Μπάγερν να προσθέσει στο πλούσιο παλμαρέ της. Η Μπάγερν γεμίζει το γήπεδο συνεχώς και έχει τη δυνατότητα να έχει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης και ποιότητας. Με τον Χάινκες έπαιξε απόλυτα ορθολογικό ποδόσφαιρο τακτικά και πολύ πειθαρχημένο αλλά πολλές φορές, έλειπε το θέαμα. Και αυτό είναι που καλείται να κάνει ο Γκουαρντιόλα. Να προσθέσει θέαμα στο ποδόσφαιρο της Μπάγερν, ψυχαγωγία για τους 80.000 φίλους που βρίσκονται κάθε εβδομάδα στις κερκίδες του Alianz Arena και παράλληλα σωστό-ορθολογικό-αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. 

Το μεγάλο βάρος και το εργαλείο του Πεπ.

Όσο καλός και πετυχημένος προπονητής και αν είσαι, όπως στη προκειμένη περίπτωση ο Γκουαρντιόλα είναι ιδιαίτερα μεγάλο το βάρος, να αναλαμβάνεις μια ομάδα ήδη πετυχημένη, ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2 παρουσίες συνεχόμενες στο τελικό, με ήδη ποιοτικό και πλήρες ρόστερ και απλά να πρέπει να συνεχίσεις να παίζεις καλό ποδόσφαιρο αλλά πιο θεαματικό. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από όσο ακούγονται, καθώς η φιλοσοφία ποδοσφαίρου που έχει ήδη στο μυαλό του ο Γκουαρντιόλα, πρέπει να αλλάξει τόσο όσο να μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στην ήδη πετυχημένη φιλοσοφία της Μπάγερν. Να κουμπώσει ιδανικά με λίγα λόγια. Πέρα από το βάρος αυτό που χρειάζεται πολύ ειδικό χειρισμό, ο Πεπ ήταν πολύ τυχερός και δείχνει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το εργαλείο που έχει στα χέρια του. Και δεν είναι άλλο, από τους πολύ σωστά τακτικά γαλουχημένους Γερμανούς και όχι μόνο ποδοσφαιριστές που διαθέτει. Γνωστό της πάσης πως οι Γερμανοί είναι αρκετά τακτικοί στο παιχνίδι του και έχουν σπουδάσει σωστά το ποδόσφαιρο με λίγα λόγια. Άρα το να έχεις παίκτες όπως ο Λαμ που χθες έδωσε πάνω από 180 σωστές πάσες, τον Κρός που διαθέτει ποσοστό ρεκόρ πάνω από 95% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του, είναι πραγματικά ευτύχημα. 

Η Μπάγερν είναι σε πάρα πολύ σωστό δρόμο. Το όραμα που είχαν και οι 2 πλευρές, αποδεικνύεται πως έχει κοινό παρονομαστή και εφαρμόζεται πλήρως με επιτυχία. Οι όποιες δικαιολογημένες αμφιβολίες υπήρχαν για την μετακίνηση Γκουαρδιόλα το καλοκαίρι στο Μόναχο, θεωρώ πως σβήνουν καθώς οι Βαυαροί παιχνίδι με παιχνίδι βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. Το ερώτημα πλέον, είναι σε τι ποσοστό τελειότητας μπορεί να φτάσει το ποδόσφαιρο της Μπάγερν ο Γκουαρδιόλα.....Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, για να το διαπιστώσουμε μέσα στο γήπεδο και φυσικά να το απολαύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου