Αλλαγή πλεύσης και 3 σωστές επιλογές που πρέπει να γίνουν.....


Σήμερα κυρίως λόγω της διακοπής των περισσότερων πρωταθλημάτων, η θεματολογία προς συζήτηση και ανάλυση είναι αρκετά περιορισμένη. Για πρώτη φορά και με βάση το δημοσίευμα πως η Μπαρτσελόνα θέλει τον Κουρτουά ως αντικαταστάτη του Βαλντές θα μιλήσουμε για την Μπαρτσελόνα..

Κάποτε επί Γουαρδιόλα και ύστερα επί Βιλανόβα, πως η ομάδα βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο.Δηλαδή, πως είτε έχει, είτε δεν έχει προπονητή στο πάγκο της, το σύστημα δουλεύει άψογα, η ενδεκάδα με όποιες αλλαγές υπήρχαν είναι δεμένη, οι παίκτες κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, δηλαδή να σκοράρουν. Και αυτό φαινόταν, ειδικά τη περίοδο που ο άτυχος Βιλανόβα χρειάστηκε πολλές φορές να απουσιάσει για ορισμένες μέρες, ή η ομάδα είχε προβλήματα τραυματισμών, ακόμα και συνεχόμενα παιχνίδια. Η ομάδα βρισκόταν σε έναν αυτόματο πιλότο και πήγαινε. Σήμερα μετά την επιλογή του Τάτα Μαρτίνο έγινε σε όλους σαφές, πως πλέον θα έμπαιναν ξανά σε ένα καλούπι. Και όχι καλούπι αγωνιστικό. Αλλά γενικότερης διαχείρισης και management του καθαρά ποδοσφαιρικού τμήματος. Αυτό σημαίνει επιλογές παικτών προς απόκτηση, πούλημα όσων δεν χρειάζονται και προσαρμογή των παικτών στο σήμερα του 2013 και όχι στο 2009 όπου δηλαδή πολλοί μπορεί να έχουν μείνει.

Υπόθεση τερματοφύλακας...


Στα καθαρά ποδοσφαιρικά, η ομάδα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχει δηλώσει ευθέως πως ψάχνει 3 παίκτες συγκεκριμένους. Έναν τερματοφύλακα. Ο Βίκτορ Βαλντές δήλωσε ανοιχτά πως θέλει να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα και την Ισπανία γενικότερα και να δοκιμαστεί σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα. Άλλωστε, η καριέρα του μέχρι σήμερα, στη Βαρκελώνη αρχίζει και σταματάει, καθώς εκεί "χτίστηκε" ποδοσφαιρικά, ανδρώθηκε, έπαιξε, έκανε όνομα. Το καλοκαίρι ακούγονταν διάφορα σενάρια και πληροφορίες, ότι η Μπαρτσελόνα θα κινούντο για την απόκτηση του Τσεχ από την Τσέλσι. Μια μεταγραφή μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφενός γιατί η σχέση Τσεχ - Τσέλσι είναι άριστη και υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ των 2 πλευρών και αφετέρου διότι ο Τσεχ είναι βασικός και αναντικατάστατος - ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως -  επομένως ούτε ο Μουρίνιο αλλά ούτε και ο Αμπράμοβιτς θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Δεύτερη επιλογή, είναι ακόμα ένα παιδί της Τσέλσι που αγωνίζεται στην Ατλέτικο. Η πολύ ταλαντούχος Βέλγος Τίμπο Κουρτουά. Ένα παιδί που τον απέκτησε η Τσέλσι και εν συνεχεία τον έδωσε δανεικό για 3 συνεχόμενες σεζόν στην Ατλέτικο, με σκοπό να πάρει το βάπτισμα του πυρός σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, σε μεγάλο πρωτάθλημα και κατακτά τίτλους. Και πολύ σωστά άλλωστε έπραξε, καθώς αν έμενε στο Λονδίνο, θα βρισκόταν στη σκιά του Τσεχ πράγμα αποτρεπτικό για τη καριέρα του. Η Μπαρτσελόνα τον έχει πλέον ως πρώτη επιλογή για τα γκολπόστ της. Ο Βέλγος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016 με την Ατλέτικο, επομένως εάν αποφασίσουν οι Καταλανοί να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους, 2 είναι τα ενδεχόμενα. Ή πολύ απλά να φάνε πόρτα, ή να πληρώσουν αδρά!!!!

Ο αμυντικός που δεν ήρθε ποτέ...


Δεύτερη θέση νευραλγική και πολύ σημαντική για τη Μπαρτσελόνα, είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού. Το καλοκαίρι, οι βασικές επιλογές ήταν 3. Τιάγκο Σίλβα από τη Παρί, Άγκερ από τη Λίβερπουλ, Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι. Καμία περίπτωση αμυντικού δεν προχώρησε, πράγμα που πιστώθηκε καθαρά στην αδυναμία διαπραγμάτευσης. Οι Παριζιάνοι, κατέστησαν από τη πρώτη στιγμή πως ο αρχηγός τους δεν πωλείται. Πολύ απλά και ξεκάθαρα!! Και έτσι το θέμα δεν συνεχίστηκε και δεν προχώρησε. Η Μπαρτσελόνα κοίταξε τη περίπτωση Νταβίντ Λουίζ με την Τσέλσι να δίνει το ελεύθερο για διαπραγμάτευση. Όμως και πάλι οι Καταλανοί έκαναν πίσω. Ακόμα πιο παράξενο, ήταν το ενδιαφέρον για τον Άγκερ, έναν παίκτη που πήγε στη Λίβερπουλ ως μεγάλο ταλέντο κάποτε, όμως δεν ξεχώρισε με τη λάμψη του και «τον πήρε η κατηφόρα μαζί με την ομάδα». Και αυτή η περίπτωση δεν προχώρησε. Έτσι η Μπαρτσελόνα, με το σαφέστατο αμυντικό πρόβλημα, δεν έκανε καμία κίνηση να το διορθώσει. Καλή η Μασιά, όμως ένα παιδί από τις ακαδημίες, δεν μπορεί άμεσα να ξεχωρίσει στο κέντρο της άμυνας της ομάδας. Ειδικά, όταν η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο. 

Η ανάγκη για κλασικό «9άρι»


Τέλος, εδώ και μερικές μέρες ακούγονται πολλά σενάρια για επιθετικό. Ονόματα όπως Κλόζε, Καρντόσο, Σαμαράς, Νέλσον Βαλντέζ, Σάντα Κρουζ, Τρεζεγκέ. Ο Μαρτίνο θέλει σύστημα που να έχει στη κορυφή του ένα κλασικό επιθετικό. Ένα κλασικό «9άρι» που να είναι ψηλός, σκόρερ, εκτελεστής και τους Νειμάρ Μέσσι σε κύριο λόγο δημιουργών. Τα ονόματα που γράφτηκαν στη MundoDeportivo, μπορεί να χαρακτηρισθούν αστεία για το μέγεθος της Μπαρτσελόνα, πλην των Καρντόσο και Σαμαρά. Παίκτες μεγάλη σε ηλικία, που απουσιάζουν από επίπεδο πρωταθλητισμού και ανταγωνισμού Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι Καρντόσο και Σαμαράς, εκτός ότι είναι σε πολύ καλή ηλικία, αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, με συμμετοχές κάθε χρόνο σε Champions League και Europa League, διεκδικούν τρόπαια στα πρωταθλήματα των ομάδων τους και δείχνουν πιο φρέσκοι να ικανοί να ανταποκριθούν. Η σκέψη και η επιθυμία του Τάτα Μαρτίνο είναι πολύ σωστή. Με πολύ απλά και λίγα λόγια, επισημαίνει πως η περίπτωση Ανρί, Ετό, Ιμπραίμοβιτς, σαν μεταγραφές ήταν 100% σωστές, σαν αξιοποίηση όμως ήταν εντελώς λανθασμένες από τον προπονητή. 

Όπως είχαμε γράψει και στην αρχή της σεζόν, η Μπαρτσελόνα πλέον έχει έναν ικανό προπονητή και πρέπει να πετύχει. Αρκεί ο ίδιος ο προπονητής, να μην επαναπαυθεί στο ταλέντο των Μέσσι, Νειμάρ, Ινιέστα, Πέδρο και επιβάλει το δικό του παιχνίδι. Διότι, καλό το ταλέντο, μεγάλο, πλούσιο, όμως πλέον έγινε προβλέψιμο από όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου