Επιτυχημένα μοντέλα ποδοσφαίρου Part 3



Συνεχίζοντας με απόλυτη επιτυχία την ενότητα με τα πιο πετυχημένα μοντέλα ποδοσφαίρου, οφείλουμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο, στο ίσως νούμερο 1 παγκοσμίως μοντέλο ποδοσφαίρου. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο, από τη βιομηχανία του Άμστερνταμ που ακούει στο όνομα του Άγιαξ!!

Ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους παγκοσμίως, με ασύλληπτη αυτοκρατορία τη δεκαετία του 70 με την περίφημη ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ, την δεκαετία του 80, του 90 αλλά και από το 2000 μέχρι σήμερα με μοναδικούς αστέρες που έχουν γεννηθεί και αναδειχθεί από τα σπλάχνα του συλλόγου. Ο Άγαξ λοιπόν, αποτελεί ένα κόσμημα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ακόμα και σήμερα. Όχι τόσο για τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές του επιτυχίες, αλλά για τη τεράστια και αδιάκοπη παραγωγή ποδοσφαιριστών και το παγκόσμιο δίκτυο ακαδημιών που έχει αναπτύξει.

Από που να αρχίσει κανείς. Από τον Κρόιφ στον Κλάιφερντ, στον Όβερμαρς, στον Λιτμάνεν, στον Ντάβιτς στον Βάν ντερ Σάαρ, στους αδελφούς Ντε Μπουρ στον Ράικαρτν στον Γκούλιντ, στον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, στον Μούτου κ.α. Αμέτρητοι αστέρες έχουν αναδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα με τους τελευταίους να ακούνε στο όνομα Λουίς Σουάρες, Εμάνουελσον, Έριξεν, Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντε Βιλ, Φερμάελεν, Ντε γιόνγκ κ.α. Πραγματικά αμέτρητα ονόματα παικτών, που είτε έχει αναδείξει από τις ακαδημίες, είτε έχει αποκτήσει μέσω του άριστου σκάουτινγκ που διαθέτει. Αγοράζει πολύ φθηνά λοιπόν, ή παράγει, δίνει "γήπεδο" και ευκαιρία στους παίκτες και εν συνεχεία πουλάει αρκετά ακριβά. Με αυτό το τρόπο λοιπόν, ο Άγιαξ, είναι απόλυτα υγιής οικονομικά και συντηρείται πάντα στις πρώτες θέσεις των ομάδων σε οικονομική ευμάρεια.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια, να απέχει από τα υψηλά Ευρωπαϊκά στρώματα με τίτλους και διακρίσεις, όμως αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έχει κακούς παίκτες. Οφείλεται καθαρά στο ότι για τον Άγιαξ, επιτυχία είναι το εγχώριο πρωτάθλημα και η ανάδειξη παικτών. Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να δαπανήσει τρομερά εκατομμύρια προκειμένου να φέρει αστέρες του ποδοσφαίρου. Τους δημιουργεί μόνος του.

Δύο από τα βασικά στοιχεία του πετυχημένου μοντέλου του Άγιαξ, είναι το σκάουτινγκ και το δίκτυο ακαδημιών. Έχει αναπτύξει παγκοσμίως ακαδημίες και training camps για παιδιά σε ηλικία από 5 μέχρι 14-15 χρονών, όπου επιβλέπονται και καθοδηγούνται από Ολλανδούς εξειδικευμένους προπονητές και παράλληλα γνώστες των αναγκών του συλλόγου. Όποια από αυτά τα παιδιά παγκοσμίως, πείσουν τους ειδικούς πως αξίζουν μια θέση στην ακαδημία του Άγιαξ, μετακομίζουν στο Άμστερνταμ και ενσωματώνονται. Λαμπρό παράδειγμα του άριστου τμήματος σκάουτινγκ, αποτελεί ο Έλληνας νεαρός τερματοφύλακας Κώστας Λάμπρου. Άνθρωποι του Άγιαξ, τον πρωτοείδαν να παίζει σε γήπεδα 7Χ7 σε ηλικία μόλις 15 χρονών και πήραν την απόφαση να τον εντάξουν στην ακαδημία τους στην Ολλανδία. Η άριστη οργάνωση των ακαδημιών και του συλλόγου, είναι εμφανή συνεχώς, ειδικά αν σκεφτούμε πως για τέτοια παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες, ο σύλλογος νοικιάζει σπίτια για αυτούς και τις οικογένειες τους, πληρώνει σχολείο ανάλογα με την εθνικότητα τους και βρίσκει εργασία στους γονείς του παιδιού. Έτσι ο κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής, νιώθει ασφάλεια και απόλυτα οικεία κατά τη διάρκεια που μαθαίνει..ποδόσφαιρο. 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Άγιαξ είναι το ποδόσφαιρο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ρητή εντολή, όλα τα κλιμάκια του συλλόγου, είτε είναι παίκτες 10 χρονών είτε 15, 17, 20 αλλά και η πρώτη ομάδα, να παίζουν όλοι το ίδιο σύστημα και να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία. Όλοι οι προπονητές του συλλόγου συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να έχει απόλυτη επιτυχία αυτό το εγχείρημα, καθώς στόχος τους είναι όλοι ποδοσφαιριστές να έχουν την ίδια νοοτροπία και να μπορούν να προσαρμόζονται αμέσως σε κάθε ηλικιακό κλιμάκιο που εντάσσονται. 

Η βιομηχανία του Άγιαξ είναι ασταμάτητη. Θυμίζει μια μηχανή που παράγει συνεχώς ποδοσφαιριστές και τροφοδοτεί την ίδια την ομάδα αλλά και τις υπόλοιπες εντός και εκτός Ολλανδίας. Εάν έχεις φυσικά τα λεφτά να τους πληρώσεις. Τις καλές φουρνιές ποδοσφαιριστών όπως τις χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι άλλωστε, τις υπολογίζουν ανά 2-3 χρόνια. Γνωρίζουν πως κάθε 2 με 3 χρόνια θα έχουν μια ομάδα πολύ δυνατή και πρωταθλήτρια εντός Ολλανδίας, με παίκτες έτοιμους να πουληθούν. Μόλις γίνει αυτό, τότε έρχεται από πίσω η επόμενη φουρνιά ποδοσφαιριστών που θα πάρει και αυτή 2 με 3 χρόνια προκειμένου να ξεχωρίσει και να καθορίσει τη μοίρα της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου